Actie: Al vanaf 399.- per maand. Deze maand nog 2 plekken beschikbaar.

« Terug naar de homepage

Optimaliseer je website met succesvolle A/B-testen

A/B-testen, ook wel bekend als split-testing, is een essentiële methode voor elke marketeer die datagedreven beslissingen wil nemen om de prestaties van een website te verbeteren. In deze blog bespreken we de best practices voor A/B-testen en geven we praktische tips om het meeste uit je tests te halen.

Wat is A/B-testen?

A/B-testen is een techniek waarbij twee varianten van een webpagina of element worden getest om te bepalen welke beter presteert. Het verkeer wordt verdeeld in twee groepen: de ene groep ziet variant A en de andere groep ziet variant B. Door het gedrag van beide groepen te analyseren, kun je vaststellen welke variant effectiever is. Dit proces elimineert giswerk en baseert optimalisaties op harde cijfers.

Belangrijke stappen voor succesvolle A/B-tests

1. Formuleer een duidelijke hypothese

Een duidelijke hypothese is de basis van elke A/B-test. Het stelt je in staat om gefocust te blijven en je test doelgericht op te zetten. Een voorbeeld van een goede hypothese is: “Als we de kleur van de call-to-action-knop veranderen van rood naar groen, dan verwachten we een stijging van het aantal klikken met 10%.” Deze hypothese helpt je om gericht te testen en resultaten te meten.

2. Selecteer de juiste KPI’s

Het kiezen van de juiste Key Performance Indicators (KPI’s) is cruciaal voor het evalueren van je test. Denk aan metrics zoals conversieratio’s, klikfrequenties of gemiddelde orderwaarden. Door vooraf te bepalen welke metrics je gaat meten, kun je het succes van je test nauwkeurig evalueren.

3. Verzamel voldoende data

Geduld is essentieel bij A/B-testen. Het is belangrijk om voldoende data te verzamelen om statistisch significante resultaten te krijgen. Te vroeg stoppen met een test kan leiden tot misleidende conclusies. Zorg ervoor dat je testperiode lang genoeg is om representatieve resultaten te behalen.

4. Test één variabele per keer

Om te bepalen welke verandering verantwoordelijk is voor een bepaald resultaat, is het belangrijk om één variabele per keer te testen. Als je meerdere veranderingen tegelijk doorvoert, wordt het lastig om te achterhalen welke verandering het effect heeft veroorzaakt.

Praktische voorbeelden van A/B-testen

Laten we een paar scenario’s bekijken waarin A/B-testen effectief kan worden toegepast:

 • Productpagina’s: Test verschillende productfoto’s om te zien of grotere afbeeldingen leiden tot hogere conversieratio’s. Experimenteer met verschillende stijlen van productbeschrijvingen om te bepalen welke stijl het beste aanslaat bij je klanten.
 • Promoties: Vergelijk verschillende promoties zoals een percentage korting versus een specifiek bedrag korting om te zien welke beter presteert.
 • Checkout-pagina’s: Kleine aanpassingen zoals de volgorde van velden of het toevoegen van een gast-checkout optie kunnen een grote impact hebben op je conversieratio’s.

Conclusie

A/B-testen is een krachtige tool voor het optimaliseren van je website op basis van datagedreven beslissingen. Door gestructureerd te werk te gaan en altijd te testen met een duidelijke hypothese en de juiste KPI’s, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je conversieratio’s verbeteren. Vergeet niet om je tests goed te documenteren en te leren van elke uitkomst, of deze nu positief of negatief is.

Als je serieus aan de slag wilt met A/B-testen, kan itClicked je helpen met een volledig beheerde service die alles van start tot finish regelt. Onze experts zorgen ervoor dat je tests optimaal zijn opgezet en geanalyseerd, zodat je altijd de beste beslissingen kunt nemen.

Wil je meer leren over A/B-testen en andere digitale marketingstrategieën? Luister dan naar onze podcast Clicks & Tricks, waar we diepgaand ingaan op onderwerpen die je kunnen helpen je digitale marketing te verbeteren. Bezoek itclicked.nl voor meer informatie en blijf altijd op de hoogte van de laatste trends en best practices in de wereld van digitale marketing.

Blijf proberen, blijf innoveren en vooral, blijf leren!

« Terug naar de homepage

AB-test laten opzetten
Visual Website Optimizer Alternatief
Google Optimize Alternatief
CRO As A Service
CRO bureau
AB testen online marketing bureau
Website verbeteren
CRO Strategie

Vanaf 549.- nu

399.-

per maand

Start met conversie optimalisatie

AB testing

Lanceer AB-testen en verbeter je website met datagedreven beslissingen.

Nu aanvragen
Effectieve website laten maken

A/B-Testen-As-A-Service

Ben je een marketeer die zoekt naar een alternatief voor Google Optimize? Of misschien een marketing manager die de expertise mist om websiteprestaties te optimaliseren? Ontdek onze in-house ontwikkelde AB-test tool en laat ons je volledig ontzorgen.

Waar tools zoals Visual Website Optimizer (VWO) en Optimizely stoppen, gaan wij verder. In plaats van jezelf te verliezen in implementatie en analyse, ontzorgen wij je volledig. Met onze in-house ontwikkelde AB-test tool begeleiden we je door elk stadium van het CRO-proces, van opzet tot diepgaande analyse. Ontdek onze benadering van conversieoptimalisatie.

Start met AB-testen
 • Full Service webbouwer

  Volledige ontzorging in AB-tests

 • Webdevelopment bureau

  In-house ontwikkelde AB-test Tool

 • Maatwerk website

  Maak datagedreven beslissingen

ERVARINGEN VAN ONZE KLANTEN

Jeroen van der Pot

"Wij hebben een toename gezien in het aantal conversies. Ook is het heel fijn om bepaalde zaken eerst te kunnen testen."

- Jeroen van der Pot

Saskia de Gom

"Ik ben erg te spreken over de samenwerking. We kunnen nu datagedreven onze website en propostie verbeteren."

- Saskia de Gom

Vanaf 549.- nu

399.-

per maand

Start met conversie optimalisatie

Vul nu formulier in en we gaan aan de slag met de volgende stappen:

 • Wij e-mailen je dan binnen 1 dag met een datumvoorstel voor een kennismaking met een videocall.

 • Tijdens deze kennismaking inventariseren we je wensen en ontmoet je de CRO-specialist.

Aanvraag
Je zit nog nergens aan vast. Na het verzenden van het formulier nemen we binnen 1 werkdag per e-mail contact met je op om een kennismaking in te plannen.

Dit wil je nog even weten

CRO-bureau
Conversie optimalisatie partner Arnhem
Conversie optimalisatie
AB testen
CRO
CRO samenwerking
Alternatief Google Optimize
0%