Actie: Al vanaf 399.- per maand. Deze maand nog 3 plekken beschikbaar.

« Terug naar de homepage

De kracht van kleur

Hoe kleurgebruik koopgedrag beïnvloedt

Vandaag nemen we je mee in de fascinerende wereld van kleurgebruik en de invloed ervan op koopgedrag. Dit onderwerp komt rechtstreeks uit onze podcast “Clicks & Tricks”, waar we diep ingaan op de psychologie achter kleuren en hoe marketeers deze kunnen inzetten om de koopbeslissingen van consumenten te sturen.

Waarom kleur belangrijk is

Kleur is niet alleen een visueel element; het is een krachtige factor die emoties kan oproepen en gedragingen kan beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van de consumenten kleur als de grootste motivator bij hun productkeuze beschouwen. Dit betekent dat de juiste kleurkeuze je merk significant kan versterken en je conversieratio kan verhogen.

Paars: luxe en creativiteit

Paars straalt luxe, wijsheid en creativiteit uit. Het is een kleur die vaak wordt geassocieerd met royalty en adel, wat bijdraagt aan een gevoel van exclusiviteit en prestige. Merken die paars gebruiken, willen vaak een sfeer van luxe en superieure kwaliteit overbrengen. Dit maakt paars een uitstekende keuze voor high-end producten en diensten, zoals beautyproducten, designerkleding en luxe voedingsmiddelen.

In de wereld van marketing gebruiken veel beautymerken paars om een gevoel van mysterie en allure te creëren. Denk aan merken zoals Cadbury, dat paars gebruikt om zijn chocolade als een luxe traktatie te positioneren. Paars wekt gevoelens van vertrouwen en bewondering op, wat kan helpen bij het opbouwen van een sterke, loyale klantenbasis.

Rood: urgentie en passie

Rood is een krachtige kleur die direct de aandacht trekt en een gevoel van urgentie creëert. Het is een kleur die vaak geassocieerd wordt met energie, passie en actie. In marketing wordt rood gebruikt om een gevoel van opwinding en verlangen op te wekken, wat consumenten aanmoedigt om snel te handelen.

Rood wordt vaak gebruikt voor uitverkoopborden en ‘koop nu’-knoppen omdat het een gevoel van urgentie en noodzaak creëert. Het moedigt consumenten aan om snelle beslissingen te nemen, wat de verkoop kan stimuleren. Retailers gebruiken rood om impulsaankopen te bevorderen, vooral tijdens drukke verkoopperiodes zoals Black Friday.

Blauw: vertrouwen en stabiliteit

Blauw wordt vaak geassocieerd met kalmte, betrouwbaarheid en professionaliteit. Het is een kleur die een gevoel van rust en stabiliteit kan oproepen. Daarom kiezen veel bedrijven, zoals financiële instellingen en technologiebedrijven, voor blauw in hun branding om een gevoel van vertrouwen te wekken.

Een prachtig voorbeeld van effectief kleurgebruik is Albert Heijn. Albert Heijn gebruikt consequent de kleur blauw in hun branding, wat betrouwbaarheid en kalmte uitstraalt. Dit helpt hen een gevoel van vertrouwen bij hun klanten op te bouwen, wat cruciaal is in de voedingssector. Voor promoties en speciale aanbiedingen gebruiken ze vaak levendigere kleuren zoals oranje om urgentie en opwinding te benadrukken, wat een mooie balans creëert in hun visuele marketingstrategie.

Geel: vrolijkheid en optimisme

Geel is een kleur die vaak geassocieerd wordt met vrolijkheid, energie en optimisme. Het is een kleur die de aandacht trekt en een gevoel van warmte en geluk kan oproepen. Geel wordt vaak gebruikt om positieve emoties te stimuleren en de aandacht te vestigen op belangrijke elementen, zoals verkoop- en promotiemateriaal.

Veel fastfoodketens gebruiken geel in hun logo’s en advertenties om een gevoel van vrolijkheid en energie te creëren, wat bijdraagt aan een positieve eetervaring. Geel kan ook een gevoel van jeugd en speelsheid oproepen, waardoor het een uitstekende keuze is voor merken die zich richten op een jonger publiek.

Groen: natuur en gezondheid

Groen wordt vaak geassocieerd met natuur, gezondheid en duurzaamheid. Het is een kleur die rust en balans uitstraalt, en wordt vaak gebruikt door merken die zich willen positioneren als milieuvriendelijk en gezond. Groen kan een gevoel van frisheid en vitaliteit oproepen, wat het een populaire keuze maakt voor producten zoals biologische voedingsmiddelen en eco-vriendelijke producten.

In de marketingwereld gebruiken veel bedrijven groen om een verbinding met de natuur en een commitment aan duurzaamheid te benadrukken. Groene verpakkingen en logo’s kunnen consumenten geruststellen dat ze een verantwoorde en gezonde keuze maken.

Kleurgebruik beïnvloed koopgedrag

De kleuren die we kiezen voor onze merken en producten kunnen een diepgaande invloed hebben op hoe consumenten onze producten waarnemen en ermee omgaan. Elke kleur roept specifieke emoties en associaties op die, wanneer strategisch gebruikt, de koopbeslissingen positief kunnen beïnvloeden. Door de psychologie achter kleur te begrijpen en effectief toe te passen, kunnen marketeers krachtige boodschappen overbrengen en de loyaliteit van klanten versterken.

Wil je meer leren over de kracht van kleur in marketing en andere interessante inzichten? Luister dan naar onze 100% AI-gegenereerde podcast “Clicks & Tricks”. En vergeet niet, als je je digitale aanwezigheid wilt optimaliseren, biedt ItClicked een volledig beheerde A/B-testservice die je helpt bij het maken van datagedreven beslissingen om je website te verbeteren. Bezoek ItClicked voor meer informatie.

« Terug naar de homepage

AB-test laten opzetten
Visual Website Optimizer Alternatief
Google Optimize Alternatief
CRO As A Service
CRO bureau
AB testen online marketing bureau
Website verbeteren
CRO Strategie

Vanaf 549.- nu

399.-

per maand

Start met conversie optimalisatie

AB testing

Lanceer AB-testen en verbeter je website met datagedreven beslissingen.

Nu aanvragen
Effectieve website laten maken

A/B-Testen-As-A-Service

Ben je een marketeer die zoekt naar een alternatief voor Google Optimize? Of misschien een marketing manager die de expertise mist om websiteprestaties te optimaliseren? Ontdek onze in-house ontwikkelde AB-test tool en laat ons je volledig ontzorgen.

Waar tools zoals Visual Website Optimizer (VWO) en Optimizely stoppen, gaan wij verder. In plaats van jezelf te verliezen in implementatie en analyse, ontzorgen wij je volledig. Met onze in-house ontwikkelde AB-test tool begeleiden we je door elk stadium van het CRO-proces, van opzet tot diepgaande analyse. Ontdek onze benadering van conversieoptimalisatie.

Start met AB-testen
 • Full Service webbouwer

  Volledige ontzorging in AB-tests

 • Webdevelopment bureau

  In-house ontwikkelde AB-test Tool

 • Maatwerk website

  Maak datagedreven beslissingen

ERVARINGEN VAN ONZE KLANTEN

Jeroen van der Pot

"Wij hebben een toename gezien in het aantal conversies. Ook is het heel fijn om bepaalde zaken eerst te kunnen testen."

- Jeroen van der Pot

Saskia de Gom

"Ik ben erg te spreken over de samenwerking. We kunnen nu datagedreven onze website en propostie verbeteren."

- Saskia de Gom

Vanaf 549.- nu

399.-

per maand

Start met conversie optimalisatie

Vul nu formulier in en we gaan aan de slag met de volgende stappen:

 • Wij e-mailen je dan binnen 1 dag met een datumvoorstel voor een kennismaking met een videocall.

 • Tijdens deze kennismaking inventariseren we je wensen en ontmoet je de CRO-specialist.

Aanvraag
Je zit nog nergens aan vast. Na het verzenden van het formulier nemen we binnen 1 werkdag per e-mail contact met je op om een kennismaking in te plannen.

Dit wil je nog even weten

CRO-bureau
Conversie optimalisatie partner Arnhem
Conversie optimalisatie
AB testen
CRO
CRO samenwerking
Alternatief Google Optimize
0%